Muur glad maken

Hier maken we een beschadigde muur glad met MP75.
Een muur glad maken in of buiten uw woning kan op veel verschillende manieren. Zoons Bouw & Afbouw is gespecialiseerd in het glad maken van muren. Of het nu om een muur van steen of een muur van hout gaat, wij maken elke muur weer spiegel glad. Wilt u een muur van hout glad maken, dan komt er wel meer bij kijken dan een muur met bijvoorbeeld Granol. Wilt u namelijk een houten wand glad maken dan zal u er namelijk eerst gipsplaten tegen aan moeten schroeven zodat het vervolgens glad gestuct kan worden. En heeft u bijvoorbeeld alleen maar kleine gaatjes in de muur door spijkers en schroeven dan maakt u het weer glad door het op te vullen met Alabastine muurglad.
De zin ‘’muur glad maken’’, is namelijk een heel breed begrip. Over het algemeen bedoeld men met deze term dat de wand glad gestreken moet worden. Dit moet meestal gebeuren bij wanden met een oude laag structuurverf, met sierpleisters zoals granol , spachtelputz en spackwanden en bij stenen muren en muren van beton of gips.
Wilt u dit zelf doen dan volgt in het volgende hoofdstuk een duidelijke handleiding om zelf uw muur glad te maken. Hiervoor heeft u wel voldoende kennis in huis nodig om uw muur weer waterpas strak te krijgen. Heeft u niet voldoende ervaring en wilt u het liever door een specialist laten doen. Neem dan vrijblijvend contact met ons op en een van onze stukadoors maakt graag een vrijblijvend offerte op maat.
De goedkoopste manier om uw wanden glad te maken is door er een dunne laag stucwerk over heen te smeren. Tegenwoordig hebben de meeste doe-het-zelf winkels namelijk ook een middel genaamd muurglad. Dit moet worden aangebracht met een verfroller en vervolgens met een muurglad strijker worden glad gestreken. Echter is dit spul enorm duur en is dus alleen geschikt wanneer het om slecht één paar m2 gaat. Gaat het om hele grote wanden of plafonds die strak getrokken moeten worden dan is dit middel veel te duur in verhouding tot gips. Wij zijn dan in verhouding vaak nog goedkoper dan wanneer u het zelf met dit spul glad smeert.
Wilt u zelf stucen om een muur glad te maken dan kunt u de volgende handleiding gebruiken om de wanden glad te stucen.
- Voorbereiding voor het zelf stucen;
Het is belangrijk dat u de wanden eerst goed schoonmaakt en ze vet en vlekvrij zijn voor het beste resultaat. U kunt dit doen door met een stofzuiger over de wanden te gaan. Vervolgens kunt u met een nat doekje dat niet afgeeft over de wanden heen gaan.
- Muur voorstrijken;
Nu kunt u beginnen met de wand of plafond voor te strijken. De voorstrijk zorgt er namelijk voor dat de gips goed hecht. U kunt de voorstrijk aanbrengen met een blokkwast of vachtroller. De voorstrijk dient officieel minimaal 6 uur te drogen. Plakt de muur niet meer en is de voorstrijk opgedroogd dan kunt u vaak al binnen 3 uur beginnen met stucen.
- Gipsmortel aanmaken;
Voor het aanmaken van de gipsmortel heeft u een specie kuip nodig en schoon water. Kijk op de verpakking om te zien hoeveel water u nodig heeft per kilo gips. Vul eerst de kuip met water en gooi later het gips erin. Wacht vervolgens 5 minuten zodat de gips het water kan opnemen. Vervolgens kunt u de gips mixen met een mixer totdat de gips smeuïg en klontvrij is. Mix het met een boormachine met een spiraalgarde.
- Gips aanbrengen;
Nu kunt u beginnen met het gips aan te brengen en de wand glad te stucen door zelf voorzichtig te stucen. Het aanbrengen van het gips doet u met een pleisterspaan. Onthoud de tijd dat u bent begonnen, want de gips moet per stap voldoende opstijven. Breng minimaal 4 mm gips aan en verdeel dit over het gehele oppervlak. Binnen 20 minuten dient de gemixte gips te zijn aangebracht. De gips hoeft er dan nog niet glad op te zitten.
- Gips uitvlakken met de rei;
Nu de gehele wand is voorzien van gips kan u beginnen met het oppervlak uit te vlakken met de rei en zo begint u dus met de muur glad te maken. Zorg hierbij dat er zo min mogelijk gips wordt afgeschraapt. Vul oneffenheden op met extra gips en haal de rei er nogmaals overheen. Wellicht ziet u dan nog steeds kleine oneffenheden. Dit is geen probleem, die worden in de volgende stap aangepakt. U dient de gips nu 40 minuten te laten opstijven.
- Muur vlak maken;
Controleer de ondergrond of deze hard genoeg is om verder te gaan. Zo ja, dan kunt u nu de muur vlak maken met een spackmes. En wacht vervolgens weer 20 minuten.
- Stucwerk nat sponsen en wand glad afwerken;
Nu kunt u beginnen met de laatste stap, dit is het glad maken van de muren door met een emmer water en schuurbord over de muur te wrijven in cirkels. Wacht dan tot de gips weer is opgedroogd en u kunt nogmaals met een spackmes of pleisterspaan over de wand gaan totdat deze super glad is.
Spachtelputz & Granol glad maken
Spachtelputz en Granol wanden zijn ruwe wanden met een grove korrel. Heeft u een woning gekocht en zijn de wanden nog voorzien van Spachtelputz of Granol dan kunt u er het beste over heen stucen om het glad te krijgen. Wilt u dit liever uitbesteden aan een stukadoor, maar toch zo veel mogelijk besparen op de kosten dan is het verstandig om het voorwerk zelf te doen. U kunt dan bijvoorbeeld het aanbrengen van een primer zelf doen door het te rollen met een vachtroller op de muur. Ook kunt u zelf de vloeren afplakken met stucloper, zodat de stukadoor alleen nog maar een laagje gipsmortel hoeft aan te brengen op de spachtelputz of granol muur.
Doordat de stukadoor slechts een dunne laag hoeft aan te brengen is het glad maken van deze muren een stuk goedkoper dan een wand sausklaar stucen. Ook kunt u een Granol of Spachtel putz muur glad maken met Muurglad. Echter is dit het meest geschikt voor kleinere oppervlakte, omdat dit spul een stuk duurder is dan MP75 gipsmortel.
Structuur muur glad maken
Wilt u een structuur muur glad maken? Een structuur muur is vaak ontstaan door structuurverf, sierpleister of spackspuiten en kunt u vrij eenvoudig glad maken. U kunt de muur glad maken met roodband. Roodband bevordert namelijk de hechting. Als u de wand namelijk eerst hebt voorzien van een goede laag primer, bent u ervan verzekerd dat het stucwerk niet los kan laten in de loop der jaren. Echter is roodband alleen niet geschikt voor vochtige bedrijfsruimtes. De laagdikte van roodband is min. 5 mm dus u kunt een stevige laag aanbrengen.
Muur glad maken na behang verwijderen
Door het verwijderen van het behang ontstaan er vaak veel inkepingen in de muur door het behangsteekmes. Ook kan er stootschade zijn ontstaan op de muur of schroefgaten door schilderijen of foto lijstjes. Deze beschadigde muur wilt u dan natuurlijk glad maken.
Al wilt u een ruwe of oneffen muur glad maken dan kan dit op verschillende manieren. Een voorbeeld van een ruwe muur is een oude tegel muur. Een muur glad maken na het verwijderen van tegels doet u met een slijptol en een speciaal opzet stuk voor de slijptol. Geef bij de bouwmarkt aan welk merk slijptol u heeft en zij weten welk opzetstuk er nodig os. De muur zit namelijk vaak nog vol met tegellijm en voegresten en u kunt deze met dit opzetstuk gemakkelijk verwijderen.
Muur glad maken voor behang
Heeft u een korrelige muur of wilt u uw nieuwbouw muren glad maken voor behang? Dan kunt u de wanden het beste behangklaar laten stucen. Dit is tevens de meest goedkope vorm van stucen. Doordat er slechts een dun laagje stucwerk aangebracht hoeft te worden zijn de kosten voor de stukadoor en zijn materiaal het laagst.
Plafond glad maken
Heeft u een schuurplafond of is uw plafond voorzien van spack en wilt u dit glad laten maken? Kier er dan voor om een filmlaagje over de originele laag heen te stucen. Een filmlaagje is een flinter dun laagje die ervoor zorgt dat de wand weer helemaal glad is. Het voordeel van een filmlaagje is dat er slechts heel weinig gipsmortel nodig is per m2, wat weer aanzienlijk kostenbesparend is.
U kunt uw plafond natuurlijk ook glad laten maken door een professionele stukadoor. Wilt u het liever aan een specialist over laten vul dan het vrijblijvende offerte formulier in op de website en wij komen graag vrijblijvend bij u langs.